World Port Busker Festival

Haven en muziek gaan hand in hand

Rotterdam is al decennia de voordeur van Europa. Duizenden schepen en miljoenen containers vinden jaarlijks hun weg naar haar kades, pakhuizen en terminals. Deze prominente positie in het mondiale en Europese goederenvervoer steekt Rotterdam niet onder stoelen of banken. Daarom organiseert de stad sinds 1973 de Wereldhavendagen; een iconisch evenement dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt met spectaculaire demonstraties van het Rotterdamse Havenbedrijf en de Koninklijke Marine.

Tijdens de Wereldhavendagen staat de positie van Rotterdam als belangrijkste knooppunt van het Europese goederenvervoer centraal. Maar de Rotterdamse haven is meer dan schepen, containers en terminals alleen. Doordat de stad door de geschiedenis heen als springplank van en naar Europa diende, kwamen Rotterdammers in aanraking met culturele invloeden uit alle windstreken. Deze voorgeschiedenis maakte het Rotterdam van de 21ste eeuw een multiculturele meltingpot waar 172 culturen met elkaar wonen, werken en leven.

De multiculturele samenstelling van de Rotterdamse bevolking maakt de stad een ideale broedplaats voor muzikale kruisbestuiving. De Maasstad is sinds jaar en dag dan ook een populaire bestemming voor muzikanten uit alle windstreken. In de jaren ’30 van de 20ste eeuw waren Rotterdamse jazz-etablissementen de eerste haltes voor Amerikaanse musici die door Europa toerden. In 1970 haalde de stad voorpagina’s in binnen- en buitenland met de organisatie van het legendarische Holland-festival in het Kralingse bos. En vanaf de jaren ’90 traden Kaapverdiaans-Rotterdamse artiesten op in uitverkochte stadions in Afrika en in dezelfde periode claimden Rotterdamse dj’s een voortrekkersrol in de op dat moment ontluikende house-scene.

Het moge duidelijk zijn: haven en muziek gaan hand in hand in Rotterdam. Om deze relatie tussen haven en muziek te bestendigen wordt tijdens de Wereldhavendagen het World Port Busker Festival georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse festival bezoeken tientallen straatmuzikanten (ook wel buskers genoemd) uit binnen- en buitenland de stad om de Wereldhavendagen van een muzikaal randje te voorzien.

De eerste dag treden de artiesten op in kroegen door de hele binnenstad. De volgende dag trekken zij naar de winkelstraten en het roemruchte voormalige scheepsvaartkwartier Katendrecht waar zij tijdens De Nacht van de Kaap op de Buskerstage optredens verzorgen.

Op vrijdag 6 september strijken de buskers neer in en rond diverse Rotterdamse cafés en andere horeca-gelegenheden. Geniet onder het genot van een wijntje, fris of koud glas bier van de oorstrelende capriolen van de beste buskers van het universum en daarbuiten. 

Vrijdagavond

Zaterdagavond 7 september begeven de buskers zich in hun natuurlijke habitat, oftewel op straat. Op bekende Rotterdamse pleinen en winkelstraten toveren zij de binnenstad eigenhandig om in een worldvision songfestival dat zijn weerga niet kent.

Zaterdagmiddag

Voor de beste en origineelste straatartiesten uit binnen- en buitenland ga je op zaterdagavond 7 september naar de Buskerstage op het gezelligste festival dat Rotterdam rijk is: De Nacht van de Kaap! Franse violen, Britse trommels, Spaanse snaren en stembanden die de stoerste zeebonk in vervoering brengen.

Zaterdagavond